Fiske i Oslofjorden

Slik fisker du miljøvennlig: Tips for bærekraftig sportsfiske

Å kjenne draget i snøret, stillheten ved vannet, og gleden ved en vellykket fangst – det er få ting som slår følelsen av å være sportsfisker. Men med denne gleden følger også et ansvar. Et ansvar for å verne om de fantastiske fiskeressursene vi har i Norge, slik at også kommende generasjoner kan oppleve den samme magien. Jeg har fisket i norske elver, innsjøer og langs kysten i over tretti år, og i denne tiden har jeg lært at bærekraft ikke bare er et moteord, men selve grunnlaget for et givende og langsiktig fiske. La oss dykke ned i hvordan vi sammen kan bidra til et mer miljøvennlig sportsfiske.

Kunnskap er nøkkelen til bærekraftig fiske

Det aller første, og kanskje viktigste, steget mot et mer miljøvennlig fiske er kunnskap. Det handler om å forstå at vi høster av naturens overskudd, et prinsipp som er dypt forankret i norsk sportsfisketradisjon. Fisken vi jakter på lever naturlige liv, uten kunstig fôr eller medisinering, og vår høsting må skje på en måte som sikrer ressursene for fremtiden. Jeg har selv sett hvordan kunnskapsløst fiske kan tære på lokale bestander, og hvor givende det er når man ser resultatene av bevisst forvaltning. Det er avgjørende å vite at man fisker på bestander som tåler et uttak, og ikke truer deres langsiktige overlevelse. Dette er et grunnprinsipp i all fiskeriforvaltning, og som sportsfiskere må vi respektere fastsatte fiskeregler og bestemmelser. Disse reglene, som kan omfatte fangstbegrensninger, minste- og eventuelt maksmål, og sesongvariasjoner, er ikke til for å irritere oss, men for å beskytte bestandene basert på biologisk overvåking og forskning. Det er også viktig å være klar over at selv om fritidsfiske ofte sees på som en skånsom aktivitet, kan det samlede uttaket ha en betydelig effekt. Forskning, blant annet fra Nordlandsforskning, har vist at fritidsfiskere i noen områder kan ta ut betydelige mengder fisk, noe som understreker behovet for at hver enkelt av oss tar ansvar. Å forstå beste fiskeknuter er også en del av kunnskapen som sikrer at utstyret holder og fisken landes på en god måte.

Ansvarlig fiske ved vannkanten

Korrekt praktisering av fang og slipp

Når du først står der med stanga i hånden, er det flere ting du kan gjøre for å minimere din påvirkning. En sentral praksis er «fang og slipp», eller «catch and release». Selv har jeg utallige ganger kjent på gleden ved å se en flott fisk svømme tilbake, sterk og uskadd. Det handler ikke alltid om å fylle fryseren. Vurder alltid om du virkelig trenger å beholde fisken, selv om den er innenfor lovlige grenser. Store, robuste individer er spesielt viktige for reproduksjonen og bør ofte få svømme videre. Hvis du praktiserer fang og slipp, er det avgjørende å gjøre det riktig. Bruk kroker uten mothaker, eller klem ned mothaken, for å gjøre avkrokingen enklere og mer skånsom. Håndter fisken minst mulig, og helst med våte hender for å beskytte slimlaget. Unngå å la fisken sprelle på tørr grunn, og få den raskt tilbake i vannet. Sirkelkroker kan være et godt valg, da de oftere fester seg i munnviken og reduserer risikoen for skader på indre organer.

Full utnyttelse av beholdt fangst

Skulle du derimot velge å beholde fangsten, noe som selvsagt er en del av gleden ved fiske, sørg for å utnytte den fullt ut. Det er lite bærekraftig å la verdifull mat gå til spille.

Fargerik fisk fanget på en kunstig sluk, holdt av en person med svarte hansker, med kystbebyggelse i bakgrunnen.
En fargerik fisk fanget på snøre med et kunstig agn. Bildet illustrerer rekreasjonsfiske i et kystnært område, og minner oss om viktigheten av å håndtere fangsten varsomt, enten den beholdes eller settes tilbake.

Håndtering av invaderende arter

En spesiell situasjon oppstår med invaderende arter. Her kan det faktisk være best for økosystemet å ikke slippe ut igjen fisken, da disse kan utkonkurrere eller skade våre stedegne arter. Sjekk alltid lokale retningslinjer og rapporter gjerne funn av mistenkelige arter til relevante myndigheter.

Miljøvennlige utstyrsvalg

Velg blyfrie alternativer

Valget av fiskeutstyr gir oss også mange muligheter til å tenke miljø. En av de viktigste tingene vi kan gjøre, er å unngå utstyr som inneholder miljøfarlige stoffer. Bly, for eksempel, er fortsatt vanlig i søkker og jigger, til tross for at det er giftig for de fleste levende organismer. Fisk som får i seg bly kan få alvorlige helseproblemer, og fugler som spiser slik fisk kan også dø. Jeg gikk selv over til blyfrie alternativer for mange år siden, og det finnes nå mange gode produkter på markedet, laget av materialer som stål, tinn, eller stein. Det er en liten endring for oss, men en stor forskjell for naturen.

Reduser plastbruk og håndter avfall riktig

Videre bør vi være bevisste på plast og mikroplast. Mye fiskeutstyr, inkludert snører og sluker, er laget av plast. Sørg for å ta med deg alt av avkappede snører og ødelagt utstyr hjem. Det er også lurt å tenke over hvilke materialer klærne våre er laget av, da enkelte tekstiler kan avgi mikroplast ved vask og bruk. For eksempel, les om hvordan ungdommen kler seg på fisketur for inspirasjon til mer bevisste klesvalg.

Kunnskap om redskapsvalg og selektivitet

Kunnskap om hvordan fiskeredskaper er konstruert og hvordan de fungerer, som fremhevet av forskning ved UiB, er også viktig. Valg av redskapsparametere kan påvirke effektivitet og selektivitet, altså hvor flinke vi er til å fange riktig art og størrelse, og dermed minimere uønsket bifangst.

Motvirk utstyrshysteri med gjenbruk og reparasjon

Til sist vil jeg slå et slag mot «utstyrshysteriet». Det er lett å la seg rive med av det nyeste og flotteste, men ofte er det gamle utstyret mer enn godt nok. Vurder gjenbruk og reparasjon. Kanskje kan den gamle snella fikses, eller du kan finne godt brukt utstyr på markeder eller byttegrupper? Dette sparer ikke bare miljøet, men ofte også lommeboka.

Minimer ditt fotavtrykk i naturen

Praktiser sporløs ferdsel

Som sportsfiskere er vi gjester i naturen, og vi må oppføre oss deretter. Prinsippet om sporløs ferdsel er fundamentalt. Det betyr enkelt og greit at vi ikke skal etterlate oss noe annet enn fotspor. All søppel, inkludert fiskesnører, matrester, emballasje og annet skrot, skal tas med hjem. Jeg har dessverre sett for mange eksempler på fugler og dyr som har viklet seg inn i etterlatte fiskesnører, en trist og unødvendig skjebne. Gjør det til en vane å ha med en egen pose til søppel, og ta gjerne med deg søppel du finner etter andre også.

Reduser søppel gjennom bevisst pakking

En enkel måte å redusere mengden søppel på, er å tenke gjennom pakkingen før turen. Dropp unødvendig emballasje hjemme, og pakk mat og utstyr i gjenbrukbare bokser og poser. Dette gir ofte bedre plass i sekken også!

Miljøvennlig transport og organisering

Transport til og fra fiskeplassen er et annet aspekt med potensiell miljøpåvirkning, primært gjennom CO2-utslipp fra bilbruk. Jeg prøver selv å velge fiskeplasser i nærmiljøet oftere, eller samkjøre med fiskevenner. En godt planlagt biltur gjennom Norge på fisketur kan være en fantastisk opplevelse, men det krever bevisste valg. For den dedikerte sportsfiskeren som reiser mye med bil for å nå de beste fiskeplassene, er god organisering av utstyr essensielt. Å ha et system som et dobbeltgulv vito kan forvandle en vanlig varebil til en perfekt mobil base for fiskeutstyr, og sikrer at alt er trygt, organisert og lett tilgjengelig. Dette bidrar til mer effektive og hyggelige turer, og lar deg fokusere fullt ut på selve fisket og naturopplevelsen. Der det er mulig, kan tog eller andre kollektive transportmidler være et godt alternativ. For oss som bruker båt, er det viktig med godt vedlikehold for å unngå unødvendig drivstoff- eller oljeforbruk. Sjekk motoren og propellen regelmessig. Enkle grep som å bruke gjenbrukbare vannflasker istedenfor engangsplast bidrar også positivt. Mange steder, som ved offentlige båtramper, finnes det nå egne beholdere for resirkulering av monofilament fiskesnøre – benytt deg av disse!

Helhetlig bærekraft i fisket

Forståelse for økosystembasert forvaltning

Bærekraftig fiske handler om mer enn bare å følge regler og plukke søppel. Det handler om å se helheten, om å forstå at vi er en del av et større økosystem. For å kunne fiske i all evighet uten å tømme havet for fisk, må vi praktisere det som kalles bærekraftig høsting. Dette innebærer at vi kun tar ut den årlige tilveksten i fiskebestandene, litt som å leve på rentene uten å røre kapitalen. Dette prinsippet har gjort det mulig å høste av havets ressurser i tusenvis av år, men det krever at vi unngår overbeskatning.

Vitenskapelig figur som viser kart over havområde, fiskefartøy, hvalblåst, populasjonsgraf og havobservasjoner.
Denne figuren illustrerer kompleksiteten i marine økosystemer, med paneler som viser kartdata, fiskefartøy, observasjoner av hval og populasjonsestimater. Slik vitenskapelig overvåking er avgjørende for å forstå samspillet mellom fiskeriaktiviteter og marine populasjoner, inkludert hval.

Synet på bærekraftig fiske har utviklet seg til å omfatte et økosystembasert perspektiv. Det betyr at vi ikke bare ser på den arten vi fisker, men også på hvordan fisket påvirker leveområdene og andre deler av økosystemet, som sjøpattedyr og sjøfugl. Et bærekraftig fiske skal ikke skade det økosystemet som fiskebestandene er avhengige av. Dette krever solid forvaltning basert på vitenskapelige analyser, med gode sikkerhetsmarginer.

Aktivt engasjement i fiskevård

Mange sportsfiskere, inkludert meg selv, engasjerer seg også i bevaringsarbeid. Dette kan være alt fra å delta i lokale fiskevårdstiltak, som restaurering av gytebekker, til å støtte organisasjoner som jobber for å beskytte villaksen eller kjemper mot forurensning av våre vannveier. Å være fisker i dagens Norge kan, og bør, være et aktivt miljøvalg. Når fangsten til slutt ligger på tallerkenen, er det med en ekstra god følelse når man vet at fisken har levd et naturlig liv og er høstet på en fornuftig og bærekraftig måte. Noen ganger, hvis du velger å beholde en fisk, kan du ifølge HowStuffWorks til og med kompostere fiskerester som hoder og bein, for å utnytte ressursen fullt ut og redusere matsvinn.

En arv for fremtidens fiskere

Å fiske miljøvennlig handler i bunn og grunn om respekt – respekt for fisken, for naturen, og for de som kommer etter oss. Hver eneste lille handling teller, fra valget av krok til hvordan vi oppfører oss ved vannet. Det er summen av våre bevisste valg som vil avgjøre om våre barn og barnebarn kan oppleve den samme sitrende spenningen ved et napp, den samme roen ved et stille vann. Jeg har gjennom mine år som fisker sett både positive og negative endringer i våre vassdrag. Jeg har sett elver som har kommet tilbake til livet takket være iherdig innsats fra ildsjeler, og jeg har sett hvordan likegyldighet kan ødelegge. La oss velge å være en del av løsningen. La oss være sportsfiskere som ikke bare høster, men som også gir tilbake. Ved å praktisere et bærekraftig fiske, bidrar vi til å bevare en umistelig del av vår norske natur- og kulturarv. Det er en arv jeg er stolt av å være en del av, og som jeg håper vi alle kan jobbe sammen for å styrke. Kanskje du til og med vil innrede et fiskerom hjemme for å feire denne lidenskapen og planlegge neste miljøvennlige tur.

Leave a Reply