Fiskelandet Norge

Opplev det spektakulære skreifisket i Lofoten

Du har garantert hørt om skreifiske i Lofoten. Hvert år reiser mange mennesker opp til øygruppa for å oppleve dette. Og det er ikke uten grunn og bør absolutt oppleves om du er interessert i fiske.

Skrei er torsk. Det er derimot ett krav som stilles for at en torsk kan kalles skrei, og det er at den er oppvokst i Barentshavet. Når den er minst fem år gammel, tar den en årlig tur ned til norskekysten for å finne seg en make og gyte, og denne perioden begrenser seg fra januar til april. Turen den tilbakelegger er på mer enn 1000 kilometer, og den returnerer da til samme plassen den selv ble unnfanget, i havområdet rundt Lofoten og Vesterålen. Ganske søtt, ikke sant? De resterende månedene av året tilbringer den i havområdene mellom Norge og Nordpolen.

Under skreifiske er havdypene utenfor Nord-Norge fulle av millioner av skrei. Man finner den hele veien fra Finnmark, ned Mørekysten og helt ned til Haugesund, men omtrent halvparten av skreien blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen.

Fakta om skrei

  • Skrei kommer av det norrøne ordet skreið som betyr å skride eller å vandre.
  • Skreien har et litt annerledes utseende enn «vanlig» torsk ved litt lysere utseende og spissere form.
  • Siden den legger ut på en enormt lang reise, har den også en mer muskuløs kropp enn den mer dorske torsken vi finner i havet året rundt. Det gjør kjøttet mer delikat og fast.
  • Skreien livnærer seg på brisling, sild og lodde
  • Den er svært rik på Omega-3-fettsyrer, proteiner, mineraler og vitaminer.
  • Skreien er populær langt utover Norges grenser og betegnes som en delikatesse.

Organiserte turer for skreifiske

Det er flere aktører i Lofoten og Vesterålen som tilbyr organiserte fisketurer i i skreisesongen. Du kan for eksempel kjøpe ferdige pakketurer som inkluderer overnatting i tradisjonelle og koselige rorbuer.

En tur til Lofoten vil ikke kun gi deg gode opplevelser i form av fiske. Naturen der er også helt spektakulær og jeg tør påstå at det ikke finnes en flottere plass i Norge.

Du må regne med at en skreifiskeopplevelse i Lofoten koster en del. Derimot kan vi love deg en opplevelse du aldri vil glemme. Og du er garantert fisk i det fiskerike havet. I tillegg er det store muligheter for å oppleve det spektakulære nordlyset.

Kanskje din neste familieferie eller vennetur blir lagt nettopp til skreifiske i Lofoten?

Leave a Reply